PRESENTACIÓ

Costa Brava singular és una pàgina web que té la voluntat de poder servir com a eina de consulta als estudiants i també de satisfer la curiositat de tots els possibles visitants o amants de la Costa Brava. Josep Castelló, Caste (Palafrugell, 1965), porta molts anys recorrent la costa gironina -tant en barca com a peu-, i s’ha dedicat a fotografiar-la de dalt a baix, i a recopilar tota mena d’informació d’arxius i biblioteques. Durant la dècada dels noranta va iniciar una sèrie d’articles a la Revista de Palafrugell on repassava detalladament la toponímia litoral d’aquell municipi. Les entrevistes amb pescadors, submarinistes, propietaris de barraques o amos de finques arran de mar, li van servir per confeccionar en companyia de J. Bañeres i del dibuixant J. Plana un mapa titulat La costa de l’Empordanet (1998), on es repassaven els més de 500 topònims existents o en perill d’extinció dels trams costaners de Begur, Palafrugell, Mont-ras i Palamós. L’any 2003 publicà el llibre El perfil de la costa. Palafrugell, Mont-ras i les illes Formigues que era un compendi d’aquelles primeres col·laboracions a la RdP, ampliades, actualitzades, i amb les corresponents fotografies que il·lustraven cadascun dels indrets comentats. L’any 2009, presentà el seu segon llibre Costa Brava autèntica, una visió molt particular del litoral gironí a través de catorze episodis realment sorprenents.
En estreta col·laboració amb diverses entitats que reivindiquen l’obertura dels camins de ronda i la correcta aplicació de la Llei de Costes (Associació d’Amics de la Unesco o Salvem el Crit) ha participat també en diversos programes de televisió, com per exemple Catalunya Avui, Els matins d'Estiu, Gran Angular o Thalassa. L’any 2005 també en relació amb el tema, publicà dins el Nou Palafrugell una guia per resseguir els diferents itineraris del camí de ronda.
Per tal motiu, en la carta de presentació, podeu observar el perfil d’un rapinyaire colossal que sempre vigila des de la seva talaia: és l’Ocellot. Aquesta emblemàtica roca, dissortadament, ha esdevingut tot un símbol de la lluita per a la defensa del paisatge de la Costa Brava. Resulta que des de fa uns quants anys “no pot volar” perquè ha quedat encerclada per dos xalets que, de forma totalment impune, van tallar el camí de ronda.


e-mail